Onder Stephanie's Paraplu
uw kind zijn/haar tweede thuis
Bewust opvoeden met beer KiKi

http://www.deweekkrant.nl/artikel/2013/januari/16/bewust_opvoeden_met_beer_kiki

 
De Krant
  • 16 jan 2013
Door: De Redactie
KAMPEN - “Bleef het eerst bij blaadjes zoeken en verven, met hulp van beer Kiki kan ik meer inhoud aan mijn activiteiten geven”, vertelt gastouder Helen Breet. Gastouderbureau Tante Vroesh zet beer Kiki in om bewust bezig te zijn met opvoeden.
Beer Kiki helpt gastouders van Tante Vroesh bewust opvoeden. Met elke maand een ander thema kunnen kinderen op een leuke manier leren.
Beer Kiki helpt gastouders van Tante
Vroesh bewust opvoeden. Met elke maand
een ander thema kunnen kinderen op een
leuke manier leren.
eigen foto

Gastouderbureau Tante Vroesh heeft er een collega bij: beer Kiki. De beer woont bij de gastouder thuis en beleeft met de kinderen allerlei avonturen. Met dit initiatief is Tante Vroesh het eerste gastouderbureau in de regio dat vervroegde, voorschoolse educatie aanbiedt. Gastouders kunnen bewust bezig zijn met opvoeden. 
“Elke maand is er een ander thema. Ziek zijn bijvoorbeeld”, stelt collega Stephanie Westendorp tevreden. “De educatie laat je net wat meer nadenken over wat je met de kinderen doet. Zo leerden de kinderen bij mij altijd al de letters van hun naam, maar is daar met beer Kiki een activiteit aan gekoppeld. Het is leren op een leuke manier.” 
Deze maand is het thema Kiki in de sneeuw! Kiki maakt kennis met de winter en de gevolgen hiervan. Buiten is het guur en de sneeuw is nat en koud. We kunnen niet meer goed zien waar we lopen en de dieren kunnen geen eten meer vinden. Gelukkig heeft Kiki een aantal oplossingen. Samen met de kinderen onderneemt zij leuke en leerzame activiteiten omtrent dit winterse thema. De kinderen leren dat als ze bij koude en winterse omstandigheden zich warm aankleden, het buiten nog steeds erg leuk is. Wat trekken we allemaal aan en waarom?
Bij Tante Vroesh zijn ruim zestig gastouders aangesloten. “Zij doen niets liever dan met kinderen werken, maar zijn tegelijkertijd zelfstandige”, legt eigenares Bianca Diender uit. “Daarom begeleid ik hen, zodat ze professioneel zelfstandige kunnen zijn. Beer Kiki is daarvan onderdeel. De gastouders kiezen zelf of ze van de educatie gebruik maken.”
De vervroegde, voorschoolse educatie van beer Kiki bestaat sinds oktober. Diender is naast aanbieder ook gecertificeerd trainer; ze behoort tot de eerste groep trainers. Ze geeft trainingen aan haar eigen gastouders, maar ook aan gastouders elders in het land. “Elke maand is er een bijeenkomst waar informatie wordt gegeven over het nieuwe thema.”
Tante Vroesh houdt zaterdag 19 januari een informatiebijeenkomst over het werken met beer Kiki. De bijeenkomst begint om 10.00 uur bij Tante Vroesh aan de Kerkstraat 4.

Meer informatie op www.tantevroesh.nl

 

 

 

 

Open huis bij de gastouder thuis (september 2012)

http://www.omroepijsselmond.nl/open-huis-bij-gastouder-thuis/

 

Open Huis bij gastouder thuis

Tante Vroesh houdt zaterdag 29 september een Open Huis bij de Gastouder Thuis. Daarbij kunnen ouders, die oppas zoeken voor hun kinderen, in huiselijke sfeer kennismaken met gastouders.

Het Open Huis biedt een kijkje achter de schermen bij de gastouders. Ouders die nadenken over (kleinschalige) kinderopvang kunnen op deze manier vrijblijvend kennismaken met de gastouderopvang.  Belangrijk is, dat er een goede klik ontstaat tussen ouders en gastouder. De bezoekers aan het open huis ontvangen van de gastouder een goodybag en een waardebon van maximaal 220 euro.

Tante Vroesh heeft afgelopen jaren flink geïnvesteerd om haar gastouders te professionaliseren. Zij zijn allemaal gediplomeerd en krijgen regelmatig trainingen.

Het kantoor van Tante Vroesh aan de Kerkstraat is geopend voor vragen of om kennis te maken met een oppas aan huis. De open dag duurt van 11.00 tot 15.00 uur. De volgende gastouderadressen doen mee in Kampen: Nassaustraat 8, L. Huismanstraat 18, G. van Prinstererstraat 3 en Dorpsweg 80 in IJsselmuiden.

Meer informatie: www.tantevroesh.nl

 

 

 

Open huis bij de gastouder thuis (maart 2012)

http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=2211402

 

 
De Krant
  • 28 mrt 2012
Tante Vroesh biedt ouders kijkje achter de schermen.
Tante Vroesh biedt ouders kijkje achter
de schermen.
foto: tante vroesh
KAMPEN - Gastouderbureau Tante Vroesh houdt zaterdag 31 maart open huis. Iedereen kan die dag een kijkje nemen bij gastouders thuis. 
Het eerste Open Huis bij Gastouders Thuis biedt volgens Bianca Diender een unieke mogelijkheid voor ouders en andere belangstellenden om een kijkje achter de schermen te nemen. 
Diender: “Wij vinden het belangrijk dat ouders weten hoe gastouderschap werkt en waar hun kinderen de dag doorbrengen. Veel mensen weten niet dat gastouders aan allerlei eisen moeten voldoen. Bezoekers kunnen die dag allerlei vragen stellen en iedereen krijgt een leuke attentie.”
Voor het Open Huis stellen negen gastouders hun woning tussen 11.00 en 15.00 uur open. Ook zijn er op enkele adressen gastouders aanwezig die bij kinderen thuis oppassen.
 
 
 
Verkeersles voor Ukkies

http://www.destentor.nl/regio/kampen/kampen/verkeersles-voor-ukkies-1.3157813

 

Verkeersles voor ukkies

Djem, haar broertje Kai, Ariëlle en baby Chantal vermaken zich bij prima met het speelgoed uit de verkeerskist voor de hele kleintjes. Maandag overhandigde wethouder Pieter Treep (met politiepet) de eerste kist aan gastouder Stephanie Westendorp van Tante Vroesh. foto Sacha Wunderink

Felgekleurde autootjes, oranje pionnen, een 'echt' stoplicht, boekjes die je kunt lezen én voelen en een heuse politiepet.

Een greep uit de ingrediënten uit de speciale verkeerskist 'Jongleren in het verkeer'. Een project van VerkeersEducatie.nu om de allerkleinsten, kinderen van nul tot vier jaar, vertrouwd te maken met het verkeer. Uit handen van verkeerswethouder Pieter Treep mocht gastouder Stephanie Westendorp van het Kamper gastouderbureau Tante Vroesh maandagmiddag de eerste kist in ontvangst nemen. Het lesmateriaal viel meteen in welkome aarde bij 'haar' kinderen Djem (3), broertje Kai (1), Ariëlle (bijna 2) en Chantal (zes maanden). Natuurlijk, jong geleerd is oud gedaan maar... is het niet een beetje erg hoog gegrepen om zulke ukkies verkeersregels bij te willen brengen? Dat valt wel mee, weet Westendorp uit ervaring. "Al met een jaar of anderhalf hebben ze heel goed door dat ze een handje moeten geven bij het oversteken bijvoorbeeld." Voor baby's gaat dit vanzelfsprekend niet op, daarom worden bij dit project niet alleen de kinderen, maar ook ouders en verzorgers ingeschakeld. De leskist gaat dan ook vergezeld van een ouderavond, legt initiatiefneemster Christa Schaap van VerkeersEducatie.nu uit. "Want het werkt het beste als je het tweeledig doet, dus met de kinderen én de ouders. Wat de kinderen ervan leren, werkt ook thuis door. En herhaling, dat is heel belangrijk bij kinderen." De ouderbijeenkomst, gepland voor volgend voorjaar, is interactief en ludiek van opzet. "Beslist niet belerend", zo verzekert ze. Aan de orde komt bijvoorbeeld hoe je een kind veilig vervoert in de auto en op de fiets. Wat een deugdelijk zitje is en, niet onbelangrijk bij tweedehands exemplaren, hoe je 'plasticmoeheid' - waardoor een zitje helemaal niet veilig meer is - herkent. "En we leggen uit waarom een kind van drie, ondanks dat je zegt dat het niet mag en het kind dat ook snapt, toch achter een bal de weg oprent. Een kind kan daar niets aan doen, de motoriek is op die leeftijd gewoon nog niet voldoende ontwikkeld om te kunnen stoppen." Binnenkort krijgen ook de andere gastouders die zijn aangesloten bij Tante Vroesh een verkeerskist. Maar hij kan ook worden gebruikt op peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. "Er zitten dingen in waarmee een kind van een half jaar, maar ook van vier jaar mee uit de voeten kan", zegt Schaap. "Kijk, er wordt sowieso met de kinderen gespeeld. Dan kun je net zo goed speelgoed gebruiken waar ze wat van opsteken." www.verkeerseducatie.nu