Onder Stephanie's Paraplu
uw kind zijn/haar tweede thuis
VVE KiKi

 

(bron:kiki-s.nl) 

 

 


Sinds november 2012 werk ik met KiKi.Ook ben ik sinds augustus 2013 erkend KiKi gastouder. KiKi is een vroeg voorschools educatie programma. Aan de hand van beer Kiki gaan we samen de wereld ontdekken met verschillende thema's. Doet uw kindje met me mee?

Bijna alle kinderdagverblijven en peuterspeelzalen werken met een VVE-methode om kinderen te stimuleren in hun ontwikkeling en om eventuele achterstanden sneller op te sporen en daar activiteiten op aan te passen.

Toen Tante VROESH mij wees op KiKi was ik eerst heel sceptisch, kinderen moeten al zoveel. Want ook U zoekt immers een gastouder voor de huiselijke sfeer en dat vind ik en dat blijft het belangrijkste voor mij als gastouder. Maar naar mij ingelezen te hebben ben ik vol enthousiasme begonnen.  Net als u wil ik ook graag alle kansen die uw kind kan krijgen benutten.

Dit is ook wat ik wil voor uw kind. KiKi is is speciaal voor gastouders geschreven en heel eenvoudig in te passen in de dag. KiKi geeft net dat beetje extra verdieping in de activiteiten en dagindeling die ik al gebruikte. Zo kan ik samen met de kinderen de kansen in hun creëren en grijpen.
 

Op de site van KiKi kunt u genoeg lezen. Hun uitleg is als volgt (bron: www.kiki-s.nl)
Kinderopvang bij een gastouder is een verbreding van de opvoedingssituatie door andere kinderen en verzorger, een andere omgeving met andere mogelijkheden. Het wordt zo een aanvulling op de opvoedingsactiviteiten van de ouders. Een kind moet zich kunnen ontplooien bij de gastouder. Kinderopvang bij een gastouder betekent meer dan ‘gezellig bezig zijn met kinderen’.

Het VVE programma ‘Kiki’ is een manier om een kind te stimuleren en de gelegenheid te bieden zich te ontplooien. Kiki is een beer die bij uw gastouder thuis woont en samen met de kinderen allerlei avonturen beleeft. Met de beer Kiki komt er een extra 'kind' met zijn eigen karakter in huis bij. Kiki doet aan alles mee, waar het kind ook aan meedoet. Kiki kan een 'maatje' worden van de gastkinderen. Kiki is een knuffel waar je je als kind mee kunt identificeren.

Spelenderwijs leren met beer Kiki  -  Kansen in kinderen
Wat is er voor kinderen leuker dan te leren praten, lezen en bewegen van een knuffelbeer? Dat is het idee achter Kiki; een uniek veelzijdig en voorschools educatieprogramma waar gastouders snel en gemakkelijk mee aan de slag kunnen. De beer Kiki leert de kinderen bij een gastouder spelenderwijs praten, lezen, bewegen en meer. Kiki komt bij de gastouder thuis wonen en beleeft samen met de kinderen allerlei avonturen. Binnen Kiki werken we met maandelijks nieuwe thema’s. Naast deze thema’s hebben we een extra thema voor de kinderen die bijna naar school gaan en 3 extra thema’s voor het begeleiden van een individueel kind.


Thema’s
Ieder thema begint met een inleiding. Samen met de kinderen wordt het huisje van de beer in het thema ingericht. Daarna volgen er leuke, uitdagende activiteiten zoals knutselen, themaspelletjes en rollenspellen. Alle activiteiten passen bij het betreffende thema en zijn toegespitst op de verschillende leeftijden. Kiki is er voor kinderen van 3 maanden tot 4 jaar. Elk thema sluit aan bij de belevingswereld van jonge kinderen. Dat wil zeggen dat de kinderen door bezig te zijn met de thema’s meer leren over de wereld om hen heen. Door een periode op allerlei manieren met een thema bezig te zijn, wordt het onderwerp uitgediept en krijgen de begrippen meer betekenis voor de kinderen. Daarbij willen we graag opmerken dat het thematisch werken geen keurslijf mag worden. Het speelse en informele leren van jonge kinderen blijft centraal staan. Er zal altijd ruimte zijn om kansen te grijpen!